Witajcie!
Ostatnio pojawił się na blogu
post Lili z przepisem na przepyszny omlet orkiszowy z żurawiną. Dziś znowu mąka orkiszowa w roli głównej i wykonane z niej kanadyjskie pancakes :-)
Dlaczego mąka orkiszowa tak często pojawia się w naszych przepisach? Czym różni się ona od zwykłej mąki pszennej? Postaram się to wyjaśnić :-)
Mąka orkiszowa zyskuje coraz większą popularność, zwłaszcza wśród osób, które dbają o dobrą dietę. Orkisz posiada właściwości rozgrzewające, wspomagające rozwój mięśni, a także ma korzystny wpływ na kondycję umysłową. Mąka orkiszowa jest bogatym źrodłem cynku, miedzi, selenu, a te składniki z kolei są pożyteczne dla naszego układu odpornościowego, krwionośnego oraz nerwowego. Mąka ta posiada więcej przyswajalnego białka niż mąka pszenna, dużą ilość błonnika, a także zawiera kwas linolenowy, czyli omega-3. Jest to więc dobra ( nie wiem, czy nie najlepsza :-D) alternatywa dla zwykłej mąki pszennej :-)
A teraz przejdę do moich pancakes :-)