wtorek, 2 sierpnia 2016

JEM ZDROWO | Omlet orkiszowo-jogurtowy z żurawiną



Hej Kochani :) 

   Mam dziś dla Was kolejny przepis na pyszny i szybki omlet. Świetna alternatywa na śniadanie czy lunch w pracy. Smakuje wyśmienicie zarówna na ciepło jak i na zimno. Czego będziecie potrzebowały???

 Lista zakupów:
  •  mąka orkiszowa typ 700 ( oczywiście możecie dać inną mąkę byle nie pszenną ),
  •  płatki orkiszowe,
  •  jogurt naturalny,
  •  sos daktylowy lub np. klonowy,
  •  jajko,
  •  mleko lub woda,
  •  żurawina lub Wasze ulubione owoce,
  •  oliwa lub masło do smażenia,
  •  sól do smaku.


Sposób przygotowania:

   Jajko roztrzep z solą. Dodaj 2 łyżki mąki, 2 łyżki płatków orkiszowych, 2 łyżki jogurtu naturalnego. Wszystko dokładnie wymieszaj, najlepiej trzepaczką by nie zrobiły się grudki. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj mleko lub wodę ( ja dodaje 2 łyżki mleka). Namocz żurawinę lub np. rodzynki i dodaj je do masy. Wszystko połącz ze sobą i wylej na rozgrzaną oliwę. Smaż omlet aż do zarumienienia z obu stron. Omlet potnij na 4 równe części i polej sosem. SMACZNEGO :):):) 


Mam nadzieje, że taka wersja omletu też Wam posmakuje :) 

Pozdrawiam LILI ;)  


8 komentarzy:

  1. Jaki omlecior;o?! Ojej kocham ♥
    Mogę użyć normalnej mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz ale lepiej użyć orkiszowej lub np. kokosowej :) Ale jeśli akurat takiej nie masz daj zwykłą :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Nie zaprzeczę :) Smakuje wyśmienicie :)

      Usuń
  3. Smakowicie :) Ja niebawem wrzucę pomysł na swój ulubiony omlet :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czemu ja takie pychoty muszę oglądać na noc? głodna jestem! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej jak smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarze:*
Dziękujemy, że jesteście z nami :*
Jeśli obserwujesz daj znać w komentarzu :)
Pozdrawiamy Lili & Doma