piątek, 5 sierpnia 2016

Kanadyjskie pancakes z mąki orkiszowej z malinami

Witajcie!

Ostatnio pojawił się na blogu post Lili z przepisem na przepyszny omlet orkiszowy z żurawiną. Dziś znowu mąka orkiszowa w roli głównej i wykonane z niej kanadyjskie pancakes :-)
Dlaczego mąka orkiszowa tak często pojawia się w naszych przepisach? Czym różni się ona od zwykłej mąki pszennej? Postaram się to wyjaśnić :-)

Mąka orkiszowa zyskuje coraz większą popularność, zwłaszcza wśród osób, które dbają o dobrą dietę. Orkisz posiada właściwości rozgrzewające, wspomagające rozwój mięśni, a także ma korzystny wpływ na kondycję umysłową. Mąka orkiszowa jest bogatym źrodłem cynku, miedzi, selenu, a te składniki z kolei są pożyteczne dla naszego układu odpornościowego, krwionośnego oraz nerwowego. Mąka ta posiada więcej przyswajalnego białka niż mąka pszenna, dużą ilość błonnika, a także zawiera kwas linolenowy, czyli omega-3. Jest to więc dobra ( nie wiem, czy nie najlepsza :-D) alternatywa dla zwykłej mąki pszennej :-)

A teraz przejdę do moich pancakes :-)



Składniki, których będziemy potrzebować:
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej (jeśli preferujecie inną mąkę, możecie ją dodać :-)),
  • 3 jajka (najlepiej takie od babcinych kur :-D),
  • Kubeczek jogurtu naturalnego lub maślanki (150g),
  • 60g roztopionego masła (ja dodałam mniej, aby zmniejszyć kaloryczność placków),
  • 150ml gazowanej wody mineralnej,
  • Łyżeczka sody oczyszczonej (w oryginalnym przepisie jest proszek do pieczenia, ale soda nie posiada kalorii, węglowodanów itp. ),
  • Szczypta soli,
  • Łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego, lub innego słodzika,
  • Dżem malinowy oraz sok malinowy do polania - najlepiej domowej roboty :-)



Sposób przygotowania:

Masło roztapiamy w rondelku, zostawiamy do przestygnięcia. Jajka roztrzepujemy z wodą mineralną i jogurtem lub maślanką. Następnie dodajemy mąkę z sodą, szczyptę soli oraz cukier i dokładnie mieszamy, najlepiej przy użycia miksera, aby nie zostały w cieście grudki z mąki. Rozgrzewamy niedużą patelnię i wylewamy na nią niewielkie placki, które smażymy z obu stron po ok. 1-2 min., aż się zrumienią. Układamy placki na talerzu, przekładamy malinami lub dżemem malinowym, polewamy sokiem i gotowe! Są przepyszne! :-)


Dodatki możemy dodawać według własnych upodobań, nie muszą to byc maliny - to tylko moja propozycja :-)

Podane składniki wystarczają na przygotowanie ok. 6 porcji pancakes. 
Jedna porcja samych placków to ok. 150 g - 265 kcal. 

Jak Wam się podoba ten przepis? Czy robiliście kiedyś pancakes przy użyciu innej mąki niż pszenna? Piszcie! :-)

Pozdrawiam,



6 komentarzy:

  1. Mąka orkiszowa moim zdaniem jest jeszcze za mało doceniana przez ludzi, ale wszystko z czasem :D Ja się zetknełam w piekarni z ciastem z tej właśnie mąki i było świetne.A przepis rowniez ciekawy, trzeba wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zauważyłam, że orkisz powoli staje się coraz bardziej popularny :) Na sklepowych półkach znajduje coraz więcej żywności z orkiszem: kasze, płatki itp. :) Dziś na przykład, przypadkiem trafiłam na wyśmienitą przekąskę do pochrupania - krążki orkiszowe :) Są wyśmienite i składają się w 99,98% z mąki orkiszowej, reszta to sól morska do smaku :D Polecam! :D

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. O tak :) Są mega pożywne, dostarczają energii na wiele godzin :)

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarze:*
Dziękujemy, że jesteście z nami :*
Jeśli obserwujesz daj znać w komentarzu :)
Pozdrawiamy Lili & Doma